nasihat dan pengakuan lelaki buat WANITA ..



Apa kata mereka???

Situasi 1: PERCAYA ATAU TIDAK?!

Entah berapa puluh kali saya mahu katakan pada wanita. Jangan terlalu percayakan lelaki, terutamanya dalam Facebook ini. Banyak lelaki yang berlagak bagus, baik, ustaz dll tetapi hakikatnya mencari perempuan untuk memuaskan nafsunya. Guna topeng agama untuk kepentingan diri. HATI-HATI!

-Ini kata seorang lelaki bukan perempuan-

situasi 2: Kecantikan wanita sekadar cantik semata

Mekap ini sebenarnya memang menipu mata. Kepada lelaki, kalau mahu cari calon, jangan cari yang jenis bermekap-mekap. Sebab cantiknya tidak asli lagi. Tak percaya, lihat wajahnya saat baru bangun tidur....

Situasi 3: FAKTA!

Mangsa Facebook; seorang lelaki didakwa telah memperdaya 10 gadis sehingga ada yang dijadikan tempat memuaskan nafsu. Jadi, berhati-hatilah wahai gadis yang sayang diri. Hati-hati dengan ayat cinta lelaki terutamanya dalam FB!

Situasi 4: GAMBAR!

Sebenarnya nak jadi wanita solehah, tak perlu pun letak gambar besar-besar serta posing kamera dekat muka -sampai urat merah mata pun nampak-, dengan mata bermaskara hitam, berpurdah dll.
Hal yang kedua pulak, jangan suka-suka hati bagi gambar kita pada jantan-jantan/lelaki-lelaki yang kita tak kenal lagi hati budinya...Jangan suka-suka hati bagi gambar kita pada lelaki bukan mahram...Tambah-tambah lelaki tu tak pernah langsung luahkan untuk menjadikan kita isterinya...Ini boleh menjatuhkan maruah kepada kita sebagai muslimah....Ingat!

Situasi 5: Lelaki dan perempuan

Bila ditanya pada gadis yang berfoya-foya, "Bila mahu berubah? Bila mahu bertudung?" Jawabnya, "Ala, rileksla belum sampai seru lagi." Tanya kepada lelaki bermasalah, "Nanti tua gua insafla, muda mau enjoy dulu beb." Seru? Tua? Mahu tunggu seruan malaikat Izrail dulukah? Hakikatnya, mati tak mengenal tua atau muda.

Situasi 6: Wanita 'second hand'

'Bunga' kalau asyik disentuh orang, akhirnya akan layu juga. Janganlah biarkan tangan-tangan itu menyentuh sehingga ia layu sebelum masanya....


p/s: Jadi, beringatlah wahai kaum hawa....Kita ni kena jaga diri....Jangan rasa bangga sangat dengan kecantikan yang dimiliki....Itu semua pinjaman semata! Kalau Allah nak tarik balik bila-bila masa boleh jadi hodoh muka kita! Ingat, cantikkan diri kita dengan haruman akhlak, berbedakkan ilmu, berdandan dengan wudhuk dan tawadhuk....Itulah wanita muslimah solehah wa mujahidah! Tegaskan diri kalian! Jangan nampakkan diri anda lemah,manja menggedik di hadapan lelaki....Tolong ubah diri jadi seperti srikandi-srikandi Islam!!!!

Pesanan untuk diriku dan dirimu yang bergelar wanita.....

copy from ;

Bila Kacang Memilih Mulut Daripada Kulit


Zaman sekarang ni, kebanyakan remaja yang punyai kekasih hati lebih berminat untuk mendengar kata-kata yang diucapkan oleh bibir kekasih hati mereka daripada mendengar nasihat yang diberikan oleh ibu bapa sendiri. Perkataan-perkataan seperti 'Mak ni berfikiran kuno', 'Saya tahulah apa yang saya buat!', 'Mak, ayah jangan masuk campur urusan saya!' dan banyak lagi perkataan-perkataan keras yang lain acapkali dilemparkan kepada ibu bapa apabila mereka tidak berpuas hati dengan teguran dan nasihat yang diberikan.

Usia kian meningkat. Daripada dahulunya merupakan seorang kanak-kanak kecil kini telah menjadi remaja yang menginjak dewasa. Kehidupan yang selama ni ditanggung oleh mak dan ayah semakin dilupai. Insan baru hadir dalam hidup. Insan yang bernama kekasih disayangi dan dicintai sepenuh hati. Time tu mulalah anak-anak remaja ini lupa diri. Mak ayah ditolak tepi. Cinta kepada kekasih hati tak berbelah bahagi.

Patutlah Islam mengharamkan budaya couple. Bukan sahaja akan mengundang maksiat tetapi turut menjadikan seorang anak menjadi derhaka. Mungkin anda akan berfikir, bukan semua yang bercouple itu menderhaka kepada ibu bapa. Ya,tidak semua tetapi segelintir. Namun, alangkah elok sekiranya kita menjauhkan diri daripada perkara-perkara yang tidak mustahil akan berlaku kemungkaran daripadanya.

Pada pandangan para pembaca semua. Siapa yang patut kita utamakan selepas Allah dan Rasul? Kekasih hati ataupun Mak dan ayah? Nah! Ikuti kisah berikut untuk tauladan bersama..

Situasi 1: Mak minta tolong vs Kekasih minta tolong.

Mak: Minah, tolong masakkan nasi goreng untuk mak boleh? Mak lapar nak. Teringin nak makan masakan kamu.

Minah: Laa...Minah penat ni!

Mak: Hmm. Alahai anak aku...

Mamat: Sayang, abang lapar lah. Tiba-tiba terasa nak rasa masakan sayang. Harini sayang masak untuk abang, boleh?

Minah: Boleh abang! Sekarang jugak ayang masakkan untuk abang. Tunggu ye!

Mamat: Sayang you sangat-sangat! (gaya miang)

Situasi 2: Pesan mak vs pesan kekasih

Mak: Minah, janganlah keluar malam-malam.Tak elok tau anak dara keluar malam. Apa kata orang-orang kampung nanti. Kalau jadi apa-apa kat kamu, siapa yang susah? Mak risau.

Minah: Ala mak ni membebel je. Orang bukan pergi mana pun. Nak pergi jumpa Mamat kejap je pun susah....hish!

Mak: Alahai anak aku...

Mamat: Sayang, abang hari ni ada kerja kat KL. Sayang duduk kat kampung tu janganlah keluar malam-malam pula. Waktu abang tak ada ni, jaga diri ye sayang....I love you!

Minah: Baiklah abang. I ikut cakap you. Abang pun jaga diri tau! Love you too. (gaya gedik)

Situasi 3: Pandangan mak vs pandangan kekasih

Mak: Minah! Kenapa pakai baju ketat-ketat ni? Malu mak tengok. Bahaya pakai macam ni! Nanti lelaki-lelaki gatal kacau...

Minah: Mak ni bising la! Orang tau lah apa yang orang buat. Mak, orang dah masak la dengan perangai lelaki kat luar sana..mak bukannye tahu apa-apa pun!

Mak: Alahai anak aku..

Mamat: Sayang, you pakai short dress ni cantik sangat tau. Tergoda I tengok you! Tapi, I harap you pakai macam ni bila depan I je boleh sayang? Jangan pakai depan lelaki-lelaki lain, I tak suka. Janji sayang?


Minah: Ops, you tergoda? Hehe. Abang jangan risaulah..sayang akan pakai seksi macam ni depan abang je. Sayang tak pakai seksi-seksi bila abang takde.

Situasi 4: Mak suruh kahwin vs Kekasih ajak kahwin

Mak: Minah. Mak rasa kamu kahwin je la dengan si Mamat tu cepat-cepat. Muak dah mak tengok kau keluar dengan jantan tu tanpa ikatan, melayan telefon dari jantan yang bukan mahram. Mak tak berkenan dengan gaya kamu nak..

Minah: Mak ni kan..suka sangat tak puas hati dengan gaya hidup orang. Tau la mak jeles kan?!

Mak: Alahai anak aku.. Minah..Minah...(menggeleng kepala kesedihan)

Mamat: Sayang, abang tak sabar nak kahwin dengan sayang. Jom kita kahwin nak? (Ajak-ajak ayam)

Minah: Sayang pun tak sabar nak kahwin dengan abang! Kalau abang sudi, esok pun sayang sanggup kahwin dengan abang.

Situasi 5: Mak vs Kekasih??

Mak: Hari-hari mak tengok minah bersembang dan bermesej dengan Mamat. Cakap pula bukan main romantik. Minah, kita bercakap dengan lelaki bukan mahram dalam telefon macam tu tak elok Minah...

Minah: Mak, tolonglah faham. Jangan sibuk urusan orang boleh tak?? Orang cintakan Mamat. Tau la zaman mak dulu tak ada handphone!

Mak: Alahai anak mak......

Mamat: Betul la..abang mana ada perempuan lain. Sumpah abang tak tipu!

Minah: Abang tipu, i nampak you jalan dengan betina tu dekat pekan petang semalam! Penipu! (Menjerit-jerit dan menangis)

Mamat: Suke hati Minah la nak percaya ke tak, kalau tak percaya sangat kita putus je lah hubungan. Senang! Tak payah nak call-call dan mesej-mesej lagi dah!

Minah: Abang!!!!

*Ingatlah tidak ada keberkatan andai pesanan mak dan ayah tidak dituruti. Jika pesanan kekasih hati yang terlalu diikutkan sangat, inilah pengakhirannya!

Jadi, you all fikirlah sendiri . Ingatlah, redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa. Bukan pada kekasih hati you all!

Panggilan PLKN


Siapa yang tak check lagi tu, bolehlah check di laman web ini, PLKN.
Setakat ini, banin 3 orang dan banat 6 orang.


14 Sya'aban 1432H

Never Forget


Rabi'ul Akhir 1432 H

Every night and every day
Every night and every day
Never forget to say
La ilaha illa Allah
(Nothing worthy of worship except Allah)

When you're walking down the street
And you see the clouds in the sky
Praise Him and always repeat
The name of The Most High
And say with every heartbeat
La ilaha illa Allah


No matter where you are or what you do
Remember Allah is watching over you
Has the Light of Heavens and Earth
Has the first, and He is the last
Obey Him and always say
La ilaha illa Allah


La ilaha illa Allah
La ilaha illa Allah
La ilaha illa Allah
Never forget to say
La ilaha illa Allah


La ilaha illa Allah
La ilaha illa Allah
La ilaha illa Allah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 20009-2012 Seventh Generation: July 2011
Design by aisyah ameelah ghariib