Tabung Dana Palestin!!!


Ana rasa form 4 boleh start kutip duit untuk tabung dana Palestin. Kalau setiap orang meyumbangkan tenaga dan wang untuk menjayakannya, sangat banyaklah jumlah yang dapat dikumpul. Sepatutnya form 4 ni, lebih banyak daripada kelas-kelas lain sebab kita sekelas sahaja, ada 41 orang pelajar... So, cepat-cepatlah kutip...


13 Safar 1431 H

What Celebrities Say About Arab and Muslim!!!


Mel Gibson

Zionist are the source of destruction, I wish I can fight against them.


Keanu Reaves

If the Arabs are strong enough, they would destroy the whole world, therefore, we should annihilate them.


Harrison Ford

Arabs are dirtier creatures than animals and we Jews are the choosen people, there is no comparison.


Sandra Bullock

I don't know much about the subject but the war should end to stop the bloodshed on both sides.


Al Pacino

Take a look at Israel's history and you would know who the terrorist is.


Dustin Hoffman

Humanity seized to exist when Israel was establishes.


Ralph Fiennes

We are now living in a jungle where the strong eats the weak. We are not better than the Arabs to despise them.


Tom Cruise

The Arabs are the source of terrorism, they don't spare anyone without attacking them.
I hope that Israel destroys all of them.


Anthony Hopkins

Israel means war and destruction and we Americans are behind this war and I am ashamed of being Americans.


Wil Smith

Both sides are wrong and the killing must be stopped.


George Clooney

Bush, Sharon, Blair and Rice are names that history will damn.


Angenlina Jolie

Arabs and Muslims are not terrorist. The world should unite against Israel.


Richard Gere

Arabs are a burden on the world and should be annihilated.


Sean Connery

We are talking from the point of strength, what if we were the weak ones?

*Sumber-ghariib.blogspot.com

12 Safar 1431 H

Adab-adab Dalam Majlis



Adab atau akhlak melambangkan peribadi seseorang itu. Jadi, kita hendaklah melakukan apa yang disukai orang lain yang tidak bertentangan dengan syariat Islam. Sebenarnya, akhlak itu adalah cerminan dari hati. Apabila hati seseorang itu baik, maka baiklah tubuh badannya. Hati yang bersih mampu memberikan kekuatan rohani sebagai benteng yang kuat.

Di sini, ada juga adab-adabnya yang perlu kita patuhi. Antaranya ialah berwudhu'. Kita berwudhu' untuk menyucikan diri kita, dengan harapan dapat mendengar dan memberi tumpuan yang baik semasa di dalam majlis. Di samping itu, kita turut mendapat pahala sunnah. Kemudian, berdoa. Terpulanglah kepada kita, apa yang kita ingin minta daripada Allah. Paling kurang pun, kita baca doa buka majlis dan tutup majlis.

Seterusnya, kita hendaklah mengikhlaskan niat kita hadir ke dalam majlis ilmu tersebut. InsyaAllah, apabila kita ikhlas, kita akan lebih mudah mengingat segala apa yang terkandung dalam majlis ilmu itu. Apabila kita tak ikhlas, kita akan menjadi tidak berminat untuk mendengar apa yang dibentangkan dan akhirnya menjadi ejen-ejen syaitan..wana'uzubillahi min zalik.. Apa yang dimaksudkan di sini, ialah kita mendorong sahabat kita melakukan perkara yang tidak sepatutnya dilakukan dalam majlis atau mengganggu sahabat kita yang lain. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, lebih baik jangan duduk dengan kawan rapat kita. Namun, sekiranya sahabat kita itu, bukan jenis yang suka mengganggu majlis, tidak mengapa.

Selain itu, kita hendaklah merapatkan majlis dan duduk di barisan hadapan. Duduk di barisan hadapan, lebih besar pahalanya berbanding barisan belakang. Banyak fadhilatnya duduk depan termasuklah dapat memberikan tumpuan dengan baik. Di samping itu, dalam majlis seperti usrah, duduk dalam halaqah, janganlah kita membelakangi orang lain. Ini adalah perkara yang tidak disukai orang dan memungkinkan kita mendapat dosa pula. Haruslah kita ingat bahawa dalam majlis juga, ada hak-hak orang lain yang perlu kita hormati.

Sehubungan dengan itu, janganlah kita jadikan kebiasaan untuk mencelah atau menyampuk apabila orang sedang memberi pembentangan. Hal ini akan melambangkan sikap kita yang tidak tahu menghormati majlis dan dianggap tidak sopan. Afdhal bagi kita untuk menghadap qiblat ketika dalam majlis. Tidak perlulah ana huraikan lebih panjang untuk isi ini.

Jangan duduk di antara dua orang yang sedang berbual. Apabila orang bercakap di hadapan, janganlah kita bercakap di belakang, bergelak ketawa, mengejek pembentang dan sebagainya. Walaupun pembentang itu, mungkin seorang yang baik, lemah lembut, tetapi, janganlah mengambil kesempatan atas kebaikannya. Kalau kita nak lakukan sesuatu perkara yang buruk, cuba fikir, cuba letakkan diri kita pada orang lain. Contohnya, kita suka ke, kalau kita bentang di hadapan, orang bercakap, bergelak ketawa, bergurau senda dan macam-macam lagi agenda yang dilakukan oleh orang lain di belakang. Apa perasaan kita? Apatah lagi, ini adalah majlis ilmu. Orang bercakap tentang perkara yang membina kekuatan roh kita, cakap pasal ayat quran, hadis, tapi kita main-main. Tak boleh...

Bagaimana mahu menjadi insan yang baik, soleh wa musleh? Kita kaitkan 6 rukun iman itu dengan diri kita.
  1. Beriman kepada Allah; akan melahirkan manusia yang bersifat muraqabah yakni menyedari bahawa Allah sentiasa melihat dan memerhatikan kita, ada bersama kita.
  2. Malaikat; menyebabkan kita sentiasa berhati-hati dalam melakukan sesuatu perkara dan berlumba-lumba melakukan kebaikan untuk dicatat.
  3. Kitab; sumber hukum kita untuk melakukan amal di muka bumi ini.
  4. Rasul; panduan kita yang telah mengajar lebih lanjut tentang Islam kepada manusia.
  5. Hari Qiamat; hari pembalasan yang mana semua nama-nama Allah akan digunakan pada hari tersebut.
  6. Qada' dan Qadar; tidak berserah kepada nasib semata-mata tanpa berusaha untuk menjadi seorang mukmin yang cemerlang di dunia dan di akhirat.
Jadi, muhasabah balik diri kita. Senang sahaja sebenarnya mahu mendapatkan pahala. Lakukan apa yang Allah suruh, tinggalkan apa yang dilarang.

Sebahagian daripada hadis daripada Abu Hurairah;
Dari Nabi saw., baginda bersabda: "Sesungguhnya Allah Yang Maha Memberkati lagi Maha Tinggi memiliki banyak malaikat yang selalu mengadakan perjalanan yang jumlahnya melebihi malaikat pencatat amal, mereka sentiasa mencari majlis-majlis zikir (mengingati Allah). Apabila mereka mendapati satu majlis zikir, maka mereka akan ikut duduk bersama mereka dan mengelilingi dengan sayap-sayapnya hingga memenuhi jarak antara mereka dengan langit dunia."

Wassalam

6 Safar 1431 H

JADUAL pembelajaran 4 NASAIE YG TERBARU !!




AHAD : MATH-P.A/BIO-B.A - B.I - P.Q.S

ISNIN : SC/KM - E.A/FZ - AQ- SIR - K/P - A.M

SELASA : B.A - P.S.I - MATH - SEJ- KRS

RABU : HAFAZ - FQH - SPPM - FZ/P.A - B.M - P.Q.S - BIO/SC

KHAMIS : MATHURAT/HAFAZ - KM - SEJ - P.S.I - B.I - B.M - A.M-K.K

***TAMBAHAN :-
  • waktu pulang: ahad & isnin = 4.10 p.m khamis: 3.40p.m
  • hari khamis : kelas computer pukul 2.40p.m-3.40p.m

**PETUNJUK:-

  • phmpn : perhimpunan
  • fz : physic
  • sc : science
  • p.a : prinsip akaun
  • e.a : ekonomi asas
  • km : chemistry
  • b.a : bahasa arab
  • bio : biology
  • am : add math
  • sej : sejarah
  • p.q.s : pendidikan quran sunnah
  • p.s.i : pendidikan syariah islamiyyah

5 Safar 1431 H

pembelajaran kami!!


salam ... sebelum ana p0st yg t'baru ni..se'guni' penghargaan buat mereka yg sentiasa b'tandang ke blog batch 7 ini ... insyaAllah kami akan sentiasa upgradekan blog ini...

ok,kali ini ana ingin ckp ni sedikit..kpd semua banin yg x sempat bljr dgn ust.idris tadi gara2 pergi menunaikan fardhu kifayah....boleh la m'baca p0st pasal pembelajaran t'sebut di blog sahabat ana


seterusnya,di sini juga nk cite pasal rumusan B.M ... kebetulan banin x ade dlm kelas tadi..s0, banat sgt enjoy study sgt2 menggegar kelas...kate mlmh ann aih!!budak2 ni buang tabiat ape..hohoho..smgt mengembara muallimah!!!

mase kami belajar tadi ...mlmh ann just bagi paper rumusan dan baca markah seme penghuni2 4 nasaie & memberi k0men t'hadap rumusan mereka t'masuk yg banin!!! sakit perut kami! dgr mlmh b'celoteh dgn rumusan banin dan banat yg baru first time buat!!


mcm2 ragam kami !! kate mlmh...x semestinye org dpt A PMR dpt fullmark dlm rumusan ni.. 0okey meh ana umumkan senarai nama yg dpt exellent la jugak :-

  1. haziqah >> 27/30
  2. syafiq >> 25/30
  3. marsha >> 25/30
  4. wafaa' >> 24/30

** ade lagi yg dpt 24/30 tp ana rase x payahla sebut semua!!

**ada juga yg dpt pujian atas kekemasan tulisan .kadang2 kekemasan tulisan juga b'gantung t'hadap sifat seseorang itu!!bagi pendapat ana la... ade la certain2..x payah la sebut kot ..takut2 ade yg terasa & ade yg kembang !!!hohohhoo

mase ust.idris ajar pun ..ustaz ambil mase sir malik!!kire rr sendiri drp 10.40a.m - 12.00 p.m ..mcm2 ragam ..ade yg tid0,ckp2,gurau2(yelah sbb ust. wat lawak) bab kate fatimah:ukhwah mate2 ni kuat sgt sbb tu rr x leh tahan ngantok!!hahaha..mmg hari ni sgt2 best !!hari yg menyeronokkan!!

jadi ana rasa setakat ni je la post kali ini...WASSALAM

5 Safar 1431 H

Dengar-dengarnya...


Alhamdulillah, pihak atasan sekolah telah berbincang fikir semula berkenaan kelas form 4.... Dengar-dengarnya, nak buat dua kelas. fs12 Tapi, tak pasti bila start 2 kelas tu. So, air-cond tak jadi pasang. Tapi tak apa, biar tak ada air-cond pun, tapi jumlah pelajar dalam sesebuah kelas tu, berkuranglah. InsyaAllah, ia akan lebih memudahkan kami nanti. :thumbsup:

Kelas form 4 lagi satu, mungkin dekat bilik sains sosial sekarang. Bilik muallimah, jadi bilik kuliah. Muallimah-muallimah, pindah ke bilik guru SRI. Kemungkinan besar, bilik kuliah itu yang akan dipasang air-cond.

Walaupun kami akan berpisah kelas, ukhuwwah kami akan tetap terjaga. INSYAALLAH...ros

4 Safar 1431 H

BAHASA ARAB ITU SUKAR??


salam ...
sukar?? klu dlm b.A maksud nye adalah gula...tp klu B.M susah ...jadi kita ambil umpamaan drpd BA mksd gula.gula sifat die manis ,sedap and digemari ramai!!hohoho ...jadi kita kena mind set yg BA ni best (walaupun menyeksakan kena tempias drpd m.hayati..hohoho..terimalah hakikat !!) .. kebanyakan manusia x mengmbl brt tntg BA ntah kenape.. lagi2 BI m'jadi bahasa antarabangsa..kecewa nya!!sebenanrnye BA x la susah sgt .. cume perlu belit2kan lidah je ..hehehe..yg ana tahu klu bahasa arab ni cukup la klu kita tahu cara2 nak buat ayat dan kuasai bnyk perkataan cnthnye klu BI v0cabulary ... barula bila org ckp BA kita x t'pinga2..huhu

antara tips utk pandai BA .. bawalah kamus BA setiap kali pmbljrn BA .. utk m'buatkan kita lbh faham !! lain la klu org dah pandai macam syaza,mardhiyyah,wafaa',izzat,mujahid ....tp ana rasa org pandai pun bawak kamus juga!!x percaya selidkla..sbb tu mereka bijak!!

tips lain; jgn buat perkara lain mcm tidur dlm kls,main kapal terbang,main pensel,sponge!!haih,budak2 ni ingtkan dh matured rupe2nye masih b'fikiran spt budak2 yg ana jaga tadi kt sklh rendah mase guru2 meeting!!haih!!BE MATURED GUYS!! x salah nak main tp b'pada2 la..tu la muallimah hayati ckp ,asal BA je main ..haih..klu BA ada bnyk bahagian antarnya isim,fe'el,haraf,dhomir..and s0 on..akhirulkalam,jadikanlah BA ini umpama aiskrim yg enak dipelajari!!jadi ni je yg mampu ana k0ngsikan..siapa2 yg nk tambah isi ni silakan!!

jadi,fikirkanlah yg terbaik buat diri kita.k rr,wassalam

3 Safar 1431 H

PENGUMUMAN PENTING !!


salam .. kepada semua form 4 NASAIE....isnin ni iaitu 18/01/2010 ade satu seminar mengenai kerjaya.kemungkinan seminar tersebut akan tamat pada pukul 3p.m - 5p.m.harap maklum!!bertempat di smiaak!!
arahan;
muallimah ainon bt. ismail

Muat-muat je..


Pihak atasan sekolah kami telah memberikan kata putus, form 4, satu kelas je hah...huhuhu... tapi...kelas kami akan dipasang air-cond..kenyit Pandai-pandailah antum@antunna bayang sendiri macam mana satu kelas, 41 orang pelajar.. Dengan penuh sesaknya merajuk..dengan kebisingan yang berganda dari dulu bisingbanyakckp...h0h0h0..sengihnampakgigi terutamanya bila ada benda yang tidak difahami. Kelas kami akan menjadi bising. Masing-masing saling mengajar kawan yang masih tidak memahami tentang pelajaran tersebut. Tapi, tak mengapa, ukhuwwah kami akan menjadi semakin rapat..1Ke bukit sama didaki, ke laut sama direnangi.peace Lama-lama, kami akan biasa juga dengan suasana sebegini..
@upin02

Ada 2 orang pelajar baru dalam kelas 4 Nasaie. Sorang banat, sorang banin. Banat, Sara Natasya dari Shah Alam. Katanya, kami ini 2bagai kunyit dengan kapur.. Apa tu?soal Carilah sendiri.. Sorang lagi pelajar baru, Hanifuddin (taklah baru sgt bg kami yg sdh lama d al-amin), dia sekolah sini dari darjah 1 sampai darjah 6. Form 1 hingga form 3 je dia tak de.. Tahun ni, balik sini semula. Alhamdulillah, ada beberapa orang yang memang setia dengan al-amin kemaman dari darjah 1; Abd Muqsit, Haiqal, Irfan, Mujahid, Syafiq, W.A.Firdaus (kalu x salah), Auni, Dayana, Fatini, Izyan, Mardhiyyah, Marsha, Syaza... Jadi, kami sudah mengenali pelbagai jenis orang yang keluar masuk al-amin kemaman...dan masih ana ingat lagi kisah masing-masing di alam kanak-kanak...angkatkening
@ipin02
Jadi, harapan ana, biarlah kita semua mulakan proses pembelajaran dan pendidikan kita dengan semangat yang baru. Biarlah berapa pun yang kita dapat masa PMR dulu. Kita sama-sama buka lembaran baru. Masing-masing, ada matlamat sendiri kan? Jadi, sama-samalah kita berusaha untuk merealisasikannya...sehingga mencapai maksud yang diingini..jangan 3air besar sampan tak hanyut..

*Mula berjinak-jinak dengan penggunaan peribahasa (walaupun struktur ayat tak brapa betul).jelir
1Hubungan yang sangat karib, tidak dapat diceraikan
2Mudah dan cepat mesra
3Maksud tak tercapai

"Kamu Lebih Patut Menjadi Khalifah"


DICERITAKAN bahawa pada suatu hari Amirul Mukminin Umar bin Khattab sedang berjalan-jalan seorang diri untuk melihat-lihat keadaan rakyatnya. Tiba-tiba beliau melihat seorang perempuan tua sedang berjalan tertatih-tatih kerana membawa bebanan yang berat. Dia menggendong bakul besar berisi daun-daunan dan benda-benda lain. Amirul Mukminin menghampiri perempuan tersebut dan menawarkan diri untuk membantunya.

"Kalau anak betul-betul mahu menolong, nenek sangat suka dan mengucapkan terima kasih," kata si nenek.

Dengan wajah berseri-seri, Umar pun mengangkat bakul besar nenek itu dan menghantarkannya sehingga sampai ke tempat tujuan. Si nenek yang tidak mengetahui bahawa orang yang menolongnya itu adalah Amirul Mukminin, sangat suka hatinya dan mengucapkan banyak-banyak terima kasih.

"Terima kasih di atas semua pertolongan mu. Semoga Allah memberikan pahala kepadamu wahai anakku! Kamulah semestinya yang lebih patut memegang jawatan khalifah daripada si Umar bin Khattab itu," kata nenek itu.

Mendengar itu, Khalifah Umar diam sahaja sambil beredar dari tempat tersebut.
Oleh itu, kita hendaklah sentiasa melakukan kebaikan kepada setiap makhluk Allah tanpa mengira darjat. Apa yang penting adalah untuk mengharapkan keredhaan daripada Allah S.W.T. yang mana akan menjadi saham untuk diri kita di akhirat kelak.

p0sting!!!



salam ... buat seme batch 7 same2 la kita aktifkan blog ni ... m0ga2 bnyk amal manfaat yg kita prolehi nanti!!huhhuu .. klu ade blog tp x aktifkan baik x payah buat kan....s0,ana harap dlm seminggu sekali ade lah org yg rajin p0sting kt blog ni..x kisah la p0sting ape..asalkan ada manfaat .. hohoho ... insyaALlah ...

gambar2 semasa perkhemahan internasional (PRINT'09)


jika tidak dpt melihat semua image .. sila klik disini .. atau anda boleh melihat yahoo..

tuan azrul yg ceria m'dgr lagu sekolah kami!! atas tu; tuan saiful sebelah kiri ..

kontijen Thailand

pertukaran buku program kpd tuan puad zakarshi dan megat amin

jemput minum tuan! rak t0pi !!

ampaian kami!!

gajet : menara tinjauan yg siap pd hari lawatan tuan2 utk kem kraf ...Alhamdulillah dpt siapkan

gajet : rak kasut kami

tuan puan zakarshi sdg beramah mesra dgn peserta drp PRAMUKA indonesia ..

peserta BASED yg t'pilih .. tiada masalah disiplin(rambut x panjang dan kemas ) semuanya mantap!!

bergambar dgn tuan azrul ketika beliau sdg m'buat lawatan ke khemah2 peserta PRINT09'

mybe ni gmbr last kami pakai tdg msk dlm baju... sbb musleh dah perkenalkan identity baru iaitu tudung labuh..spt yg robiatul(2 dari kiri) dan najihah(2 dari kanan) pakai..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 20009-2012 Seventh Generation: January 2010
Design by aisyah ameelah ghariib