BAHASA ARAB ITU SUKAR??


salam ...
sukar?? klu dlm b.A maksud nye adalah gula...tp klu B.M susah ...jadi kita ambil umpamaan drpd BA mksd gula.gula sifat die manis ,sedap and digemari ramai!!hohoho ...jadi kita kena mind set yg BA ni best (walaupun menyeksakan kena tempias drpd m.hayati..hohoho..terimalah hakikat !!) .. kebanyakan manusia x mengmbl brt tntg BA ntah kenape.. lagi2 BI m'jadi bahasa antarabangsa..kecewa nya!!sebenanrnye BA x la susah sgt .. cume perlu belit2kan lidah je ..hehehe..yg ana tahu klu bahasa arab ni cukup la klu kita tahu cara2 nak buat ayat dan kuasai bnyk perkataan cnthnye klu BI v0cabulary ... barula bila org ckp BA kita x t'pinga2..huhu

antara tips utk pandai BA .. bawalah kamus BA setiap kali pmbljrn BA .. utk m'buatkan kita lbh faham !! lain la klu org dah pandai macam syaza,mardhiyyah,wafaa',izzat,mujahid ....tp ana rasa org pandai pun bawak kamus juga!!x percaya selidkla..sbb tu mereka bijak!!

tips lain; jgn buat perkara lain mcm tidur dlm kls,main kapal terbang,main pensel,sponge!!haih,budak2 ni ingtkan dh matured rupe2nye masih b'fikiran spt budak2 yg ana jaga tadi kt sklh rendah mase guru2 meeting!!haih!!BE MATURED GUYS!! x salah nak main tp b'pada2 la..tu la muallimah hayati ckp ,asal BA je main ..haih..klu BA ada bnyk bahagian antarnya isim,fe'el,haraf,dhomir..and s0 on..akhirulkalam,jadikanlah BA ini umpama aiskrim yg enak dipelajari!!jadi ni je yg mampu ana k0ngsikan..siapa2 yg nk tambah isi ni silakan!!

jadi,fikirkanlah yg terbaik buat diri kita.k rr,wassalam

3 Safar 1431 H

8 comments:

  1. haisshh...!
    cm trkena lak rasenyew..~
    haha..~
    cmnew eyh nak ckp pasl b.a niew..?
    urmmm...~
    bg pndapat owg len..~b.a niew mmg ah x susah..~
    tpi ana niew mals..!
    mals bce b.a niew..~
    mgkin sifat mals ouh prlu diubah kpd rajen..~
    btw...~
    tanx for dis posting...~
    i try it by myself ah..~

    p/s : azam ana taun niew..pekse b.a nak dpt lulus gak.~no failed... :D

    ReplyDelete
  2. bahasa arab bahasa syurga..
    bahasa arab bahasa mulia..
    So,belajarlaa Bahasa Arab..
    Always positive-thinking..
    jgn pandang ringan n susah..
    Bahasa arab is ours ok!!
    like i said before "difficult but possible"
    anything can happen if we try our best..
    chaiyyyokk bahasa arab!!haha

    ReplyDelete
  3. xpe2...~
    azam pekse nnti..~
    lulus lam bahse arab..~
    spm A plus...~
    ameen..~
    hehe..~

    ReplyDelete
  4. tak kiralah org tu bijak ke, atau sebaliknya, kena sentiasa bw kamus waktu b.a..
    bkn semua perkataan kita tahu..
    kena sentiasa update vocab...
    salah satu cara ana update vocab;
    bila baca quran, ana tgk mksd dia, dlm kls, waktu b.a., bila ana jumpa perkataan yg x difahami, ana cuba cari sendiri dlm kamus,bkn tunggu org lain suap.. :)

    Kembali kpd misi kita, utk m'jadi s'org daie, adlh m'jd 1 keperluan utk memahami dan m'punyai kemahiran berbahasa arab..
    Jgnlah kita rse b.a. itu susah atau membebankan..
    Set minda, katakan b.a. senang..
    spt yg disebut ust idris td, siapa belajar b.a., 'alaihil jannah..

    Ana yakin, mungkin hampir semua org pernah mengalami kegagalan dlm b.a. termasuk ana..tp x lah smpai failed.
    Dpt C atau D sekali mse darjah 4..mula-mula rse down skjp..(yelah kecil lg kn)
    Kemudian ust sufkeri ajar semula apa yg ana terkeliru psl nahu..dan ust sentiasa memberi ana kerja lebih drpd org lain dan ajar ana m'dahului org lain..
    Jadi, siapa yg pernah failed b.a. sblm ni, jgn terus berputus asa tp take it as a challenge..
    Ana bkn trs pandai b.a. dari kecil..ana jg manusia biasa..
    Org selalu kte: "Alah, nti bolehlah, mmg pandai b.a. Ana ni bkn mcm nti. Ana tak pandai b.a." dan yg seumpama dgnnya..

    So, sama-samalah kita doakan kejayaan bg mrk yg berusaha utk m'pelajari dan berjaya dlm berbahasa arab..
    Apa yg penting, USAHA...
    Chaiyyok!!!

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah, siapa yg berusaha dia akn berjaya;
    "Man jadda wa jada, wa man zaro'a, hasoda"

    "Man saara 'ala darbi wasola"
    Siapa b'jln ats landasan, dia akn smpai/berjaya

    "Mafaatiihul umuuril 'azaaim"
    Keazaman kunci segala perkara

    "Man salaka toriiqan yaltamisu fiihi 'ilmaan sahlullahu lahu toriiqan ilal jannah"

    dan mcm2 lg kata2 hukama' dan hadis berkenaan usaha, keazaman dan ilmu..

    ReplyDelete
  6. BAHASA ARAB best !!! ana suke sangat!!(yeke x tye pon)..hehe

    ReplyDelete
  7. Lambat tangkap (slow), boleh dimaafkan, itu kelemahan manusia. Malas, tidak boleh dimaafkan, itu PENYAKIT.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 20009-2012 Seventh Generation: BAHASA ARAB ITU SUKAR??
Design by aisyah ameelah ghariib